8 Maddede Türk Kültüründe Bebek Karşılama Geleneği
Ailenin yeni bir üyesi aramıza katılacağı zaman tüm aileyi, dostları tatlı bir heyecan sarar; herkes dört gözle beklenen bebek için hazırlanmaya başlar. Aileye bir bebek katılacağının haberini aldığımız günden itibaren onu karşılamak için neler yapılır, geleneklerimizde bebeklerimiz nasıl karşılanır 8 maddelik listemizde…
Bebek müjdesi yayılır yayılmaz anneanneler, babaanneler, halalar, teyzeler elinden örgü gelen herkes yumuşacık bebek yünleri alır; dünyaya gelecek minik için rengârenk patikler, hırkalar, battaniyeler örmeye başlar. Bebeğe hazırlanan giysiler, ufaklık dünyaya gelene kadar içine beyaz sabun koyulup saklanır.
Geleneklerimize göre bebek doğduktan sonra ziyarete gelenlere lohusa şerbeti ikram edilir. Çeşitli baharatlar ve şeker içeren lohusa şerbetinin yeni doğum yapmış anneye yararlı olduğu ve bebeğin daha rahat süt emmesini sağladığı düşünülür. Hem görünüşü hem de lezzeti güzel bu şerbet içilirken, bebeğin hayatının da şerbet gibi tatlı geçmesi dilenir.
Geleneklerimize göre yeni doğan bebeğe altın, altın künye veya maşallah takılır. Nazar boncuklarının, kurdelelerin eşlik ettiği altın ve maşallah bebeğin yatağında bulunan altın yastığına iliştirilir. Altın künye de bebeğe takılabilecek hediyeler arasındadır. Bebeğe altın takılırken, hayatının bolluk ve refah içinde geçmesi dilenir.
Yeni doğan bebeğe verilecek isim kararlaştırıldıktan sonra sıra bebeğin kulağına bu ismin fısıldanmasına gelir. Ailenin en büyüğü bebeğin kulağına uygun görülen ismi fısıldar ve böylece çocuğun ismi verilmiş olur.
Geleneklerimize göre çocuk doğduktan 40 gün sonrası yani çocuğun kırkının çıktığı gün çok önemlidir. Çocuk ilk defa 40 günlük olduğunda yıkanır. Hatta eskiden çocuk ilk 40 gün dışarı çıkarılmazmış fakat günümüzde doktorlar daha farklı tavsiyelerde bulunabiliyor.
Yeni doğan bebeklerle ilgili en eski adetlerden biri ise bebeğin göbek bağını anlamlı bir yere gömmektir. Bebeğin göbek bağının gömüleceği yerin, çocuğun hayatını etkileyeceği, kaderini tayin edeceği düşünülür. Göbek bağı genelde okul bahçesine gömülür, böylece çocuğun iyi bir eğitim alması amaçlanır.
Bebeğin ilk dişi çıktığında diş buğdayı partisi yapılır. Diş buğdayı hazırlanır ve gelen misafirlere ikram edilir. Diş buğdayının içine genelde boncuk saklanır, boncuğu bulan kişi bebeğe hediyeler alır. Ayrıca bebeğin önüne bir örtü serilir ve üzerine meslekleri temsil eden çeşitli oyuncaklar yerleştirilir; bebek bunların hangisini seçerse ileride o mesleği yapacağı düşünülür.
Doğumdan sonra bir yıl geçtiğinde ve bebeğin birinci doğum günü geldiğinde, ilk doğum günü kutlaması için hazırlıklar başlar. Pastalar, kekler, börekler, çörekler özenle hazırlanır; tüm akrabalar, komşular bebeğe hediyeler alır ve miniğin ilk yaşı neşe ile kutlanır.
22,074 okunma